Ga naar de inhoud

Deze module bestaat uit een rondleiding in het stadhuis. U maakt u niet alleen kennis met de historie van het stadhuis zelf maar wandelt dwars door de kleurrijke en indrukwekkende geschiedenis van de stad ’s‑Hertogenbosch en zelfs deels van het land.

Het stadhuis bestaat oorspronkelijk uit een samenvoeging van drie middeleeuwse panden, waarvan het oudste pand uit de 13e eeuw stamt. In de 17e eeuw is het stadhuis ingrijpend verbouwd met als kenmerkend beeld de huidige, statige voorgevel.

In de hal zien we de wandschilderingen van Antoon Derkinderen en de Vierschaar waar middeleeuwse rechtspraak plaatsvond.

Een schilderij over de Slag van Lekkerbeetje en een wapenbord van de 53e Welsh Division, de bevrijders van ’s‑Hertogenbosch in oktober 1944, treffen we aan in de antichambre.

De trouwzaal is voorzien van kostbaar, eeuwenoud goudleerbehang. De nieuwe raadzaal behoort bij het in 2004 toegevoegde bestuurscentrum, met daarin opgenomen restanten van de eerste stadsmuur uit de 13e eeuw.

DOCENT
Henk Henkes is stads- en stadhuisgids. Hij is auteur / samensteller van de cd “Historisch ’s‑Hertogenbosch” en de boeken “Hofjeswandeling” en “Van den Raethuys tot Stadhuis”.

Rooster voorjaar 2024 groep 1 Rooster voorjaar 2024 groep 2