Ga naar de inhoud

10 canons van de Bossche geschiedenis

In zevenmijlslaarzen lopen we door de geschiedenis van de stad ‘s‑Hertogenbosch. We beginnen in de prehistorie met rondtrekkende jagers en eindigen in de 21ste eeuw na Christus.

De Bossche geschiedenis in tien canons. 
We staan stil bij allerlei gebeurtenissen en jaartallen. Heel wat onderwerpen komen later in andere modules van Boschlogie uitgebreid aan de orde.

Na de tijd van de jagers en boeren en de periode van de Grieken en Romeinen komen we terecht in de middeleeuwen, in de tijd van monniken en ridders en die van steden en staten. De stad ‘s‑Hertogenbosch werd rond 1185 gesticht. Haar bloei vond plaats in de tijd van ontdekkers en hervormers.

De neergang volgde in de tijd van de regenten en vorsten en die van pruiken en revoluties. Tijdens de 19de eeuw herstelde de Noord-Brabantse hoofdstad zich en begon de ontmanteling van de vestingstad. De uitbreiding en de modernisering voltrokken zich na 1900, maar de aloude binnenstad met de Sint-Jan en Markt bleef behouden

De docent:
Kees van den Oord is voormalig docent geschiedenis en historicus. Hij promoveerde op Twee eeuwen Bosch boekbedrijf 1450-1650. Hij publiceert regelmatig over Noord-Brabantse steden, dorpen en gehuchten.

Rooster najaar 2024 groep 1 Rooster najaar 2024 groep 2