Ga naar de inhoud

Geschiedenis van de Zuid Willemsvaart

We staan er eigenlijk niet bij stil, zo vanzelfsprekend is het; verkeer en vervoer. Bij bijna alles wat wij doen in het leven verplaatsen we personen en goederen. Maar hoe hebben de vervoersstromen en verkeersmiddelen zich ontwikkeld sinds het einde van de laatste ijstijd, zo’n 11.000 jaar geleden onder invloed van diverse factoren, al dan niet door de mensheid gecreëerd?
Als bij een piramide zal de inhoud van dit onderwerp zich steeds meer toespitsen op de rol die verkeers- en vervoersontwikkelingen hebben gehad op de ontwikkeling van de stad ‘s‑Hertogenbosch.

Gedurende drie ochtenden nemen de inleiders u mee met een reis door de eeuwen heen waarbij u geïnformeerd wordt over de diverse aspecten van verkeers- en vervoersontwikkelingen in en rond ‘s‑Hertogenbosch.

Tijdens de eerste ochtend vertelt Theodoor over de periode vanaf de prehistorie tot ongeveer 1800.
Ad informeert u gedurende de tweede sessie nader over de geschiedenis van de Zuid-Willemsvaart vanaf de voorbereidingen tot aan de laatste ontwikkelingen in 2014. De derde en laatste lezing wordt verzorgd door Theodoor en gaat over de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van verkeer en vervoer in en rond ‘s‑Hertogenbosch gedurende de negentiende en twintigste eeuw.

Naast de technische ontwikkelingen die optraden bij ontwikkelingen bij de diverse vervoersmiddelen, wordt ook stilgestaan bij de consequenties hiervan voor de groei van de stad. 

Docenten
Theodoor van den Heuvel heeft gedurende de afgelopen 25 jaar onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het railvervoer in en rond ‘s-Hertogenbosch.
Ad Hartjes heeft altijd iets met “water” gehad. In zijn werkzaam leven gevaren en bij diverse waterschappen en RWS gewerkt als techneut (WTK).

Aanmelding GeslotenBekijk het rooster