Ga naar de inhoud

De Bossche sportgeschiedenis van eind negentiende eeuw tot de uitslagen van afgelopen weekend is niet in enkele dagdelen te bespreken zonder keuzes te maken.

Voor deze eerste module sportgeschiedenis voor Boschlogie concentreren we ons daarom op enkele deelonderwerpen. De module begint met een algemene inleiding over de hoofdlijnen van de sportgeschiedenis in Nederland en daarmee ook van ’s-Hertogenbosch.

Hierna wordt vooral aandacht besteed aan de Bossche sportpioniers, sport in ‘s-Hertogenbosch tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en aan de geschiedenis van enkele sportterreinen en sportgebouwen.

Als populairste sport krijgt voetbal hierin bijna automatisch de meeste aandacht maar uiteraard komen – zonder ooit volledig te kunnen zijn – ook andere veel beoefende sporten als basketbal, hockey, turnen en paardensport ter sprake.

Tot slot gaan we met elkaar kijken of we tot een lijst (top 25) van bekendste, belangrijkste of
grootste Bossche sporters kunnen komen. Hierbij speelt niet alleen hun sportprestaties een rol maar ook de vraag wat iemand een Bossche sportheld maakt.

Docent:
Ernest Verhees is archivaris (voormalig medewerker van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch) en sporthistoricus. Hij schreef meerdere artikelen over de Bossche sportgeschiedenis.

Aanmelding GeslotenBekijk het rooster