Ga naar de inhoud

Toneel en Rederijkerij Moyses’ Bosch

Aan het eind van de Middeleeuwen ontstaan de Rederijkerskamers. Dat zijn gezelschappen van dichters en toneelspelers. ‘s‑Hertogenbosch kent wel 4 rederijkerskamers waarvan Moyses’ Doorn of Moses’ Bosch de bekendste is. Zij hebben een eigen schouwburg in de Kerkstraat. De teksten worden steeds kritischer tegenover kerk en overheid, en dat wordt een reden om de Rederijkers te verbieden. Zo’n honderd jaar geleden wordt er in ‘s‑Hertogenbosch weer toneel gespeeld en de Rederijkerskamer Moyses’ Bosch is toen heropgericht.

In deze les in het BACH-huis wordt de geschiedenis van de Rederijkers in vogelvlucht besproken, in het bijzonder die in ‘s‑Hertogenbosch. De literaire vormen die ze gebruiken, worden kort behandeld en hun literair en maatschappelijk belang wordt bekeken. De ontwikkelingen van de huidige kamer Moyses’ Bosch komen ook aan bod en mogelijk wordt een bezoek aan de toneelruimte gebracht (op een nader af te spreken tijdstip).

Docent
Gerard Monté is naast leraar Nederlands en computerkunde, persfotograaf, stadsgids en liefhebber van toneel. Hij is schrijver van het boekje Literaire wandelroute ‘s‑Hertogenbosch.

Aanmelding Gesloten Bekijk het rooster