Ga naar de inhoud

Monumentenzorg, van Erfgoed tot Efteling?

De zorg voor erfgoed dateert uit de negentiende eeuw, maar verandert voortdurend. Zij begint in de Sint‑Janskathedraal, waar in 1867 het historische oksaal wordt verkocht. Dat wekt de woede van Victor de Stuers. Met zijn essay ‘Holland op zijn smalst’ stelt hij de falende zorg in Nederland aan de kaak. Overheid en particulieren hebben sindsdien de zorg voor monumenten bevorderd, met vallen en opstaan.

Hoe gaan wij om met onze gebouwde historie is het thema van twee lessen en een afsluitende excursie. De eerste les behandelt de uitgangspunten van de monumentenzorg in binnen- en buitenland. En de verschillende manieren waarop met monumenten kan worden omgegaan. De tweede les gaat in op de praktijk van de zorg, restaureren, onderhouden en reconstrueren. Tijdens de wandeling langs monumenten in de Bossche binnenstad worden de opvattingen aan de praktijk getoetst. Na deze drie lessen kunt u gefundeerd meepraten over de Bossche monumenten, over erfgoed of Efteling?

Docent
Wies van Leeuwen is architectuurhistoricus en cultuurhistorisch onderzoeker. Hij is bestuurslid van de Stichting ’s‑Hertogenbossche Monumentenzorg.

Aanmelding GeslotenBekijk het rooster