Ga naar de inhoud

De (verdwenen) molens van ‘s‑Hertogenbosch

In het najaar 2023 vindt er een herstart plaats van de module “De (verdwenen) molens van ‘s‑Hertogenbosch. Op de eerste lesdag ontvangt u informatie over de functie van molens, de verschillende molens, en de (verdwenen) molens van ‘s‑Hertogenbosch, waarbij de tekening van Antoinie van den Wijngaerde (1550) centraal staat. Ook gaan we in op de betekenis van de molens voor de stad (en ommelanden), waarbij we gebruik maken van filmisch materiaal (ontwikkeld door de Tijdmachine).

Tijdens de bijeenkomsten maken we gebruik van een handzame reader (om achteraf te lezen) waarin de eerdere publicaties van Nico Jurgens (‘s‑Hertogenbosch, driemaandelijks tijdschrift over de geschiedenis van ‘s‑Hertogenbosch) zijn opgenomen. Aan het eind van de twee bijeenkomsten ontvangt u (gratis) het boek over de Molens van Rosmalen. Zeven eeuwen malen voor boer, bakker en burger (Van Halder, P. e.a., 2018) en delen we ook informatie uit over de App De verdwenen molens van ‘s‑Hertogenbosch.

De tweede bijeenkomst vindt plaats in en rondom de (recentelijk) volledig herbouwde molen de Zwaan in Vinkel, waar de deelnemers een indruk (en rondleiding) krijgen van de (her)bouw en de werking van de molen.

Docenten:
Joep van Vugt en Jan Lelijveld, Vereniging Vrienden van de Molens van ‘s-Hertogenbosch

Aanmelding GeannuleerdBekijk het rooster