Ga naar de inhoud

Klokken en beiaarden

‘s‑Hertogenbosch is eeuwenlang een klokkengietersstad geweest. De uurklok van het stadhuis markeert het begin (1372). Bekende klokkengieters zijn de familie Moer (of Moor) en Geert van Wou.

Sedert de vijftiende eeuw heeft de stad een beierman, die later beiaardier wordt genoemd. Sedert 1915 slaan de Van Balkoms op de stokken van de Bossche beiaarden. Grootvader Toon en vader Sjef hebben dit altijd met veel passie gedaan en zoon Joost, de huidige beiaardier, heeft de passie overgenomen.

De Sint-Janskathedraal krijgt in 1925 een nieuwe Engelse beiaard. Deze is in de Tweede Wereldoorlog niet geroofd door de Duitsers om er oorlogstuig van te maken.

Deze module bestaat uit 2 bijeenkomsten. In de eerste bijeenkomst wordt aandacht besteed aan klokken en beiaarden door de eeuwen heen. Tijdens de tweede bijeenkomst wordt een bezoek gebracht aan de klokken en beiaard in de Sint‑Janstoren en in de binnenstad.

Docent
Bert Subelack was juridisch medewerker en is actief binnen de Kring Vrienden. Hij is secretaris van de Stichting Bossche Klokkenluiders Gilde (2017).