Ga naar de inhoud

Industrieel Erfgoed

De lessencyclus richt zich op de industriële ontwikkeling binnen ‘s‑Hertogenbosch. Deze komt voort uit oude ambachten. Het accent ligt op de Bossche industrie maar ook op de ontwikkeling van de (inter)nationale industrie en arbeid. De volledige cursus bestaat uit 8 lesochtenden, die zijn verdeeld over twee blokken van 4 in het voorjaar en 4 in het najaar. Je kunt per blok afzonderlijk inschrijven.

In het najaar begint de lescyclus met een algemene inleiding over het industrieel erfgoed. Daarna wordt u helemaal bijgepraat over textiel- en leerindustrie en nutsvoorzieningen, de bierbrouwerijen en de sigarenindustrie.

In het voorjaar nemen we je mee in de ontwikkeling van gildes en nijverheid tot het pre-industriële tijdperk en in de ontwikkeling van boekdrukkunst tot drukkerijen. Verder komt de opkomst en ondergang van De Gruyter aan bod. Deze lessencyclus wordt afgesloten met een lezing en uitgebreide rondleiding bij Grasso.

Docenten:
Elke les wordt gegeven door een andere docent met kennis van de betreffende industrie, leden van de Werkgroep Industrieel Erfgoed van de Kring Vrienden.

Aanmelding GeannuleerdBekijk het rooster