Ga naar de inhoud

Heraldiek in de gemeente ‘s‑Hertogenbosch

De heraldiek (wapenkunde) beschrijft het gebruik van wapens. De Werkgroep Heraldiek van de Kring Vrienden van ‘s‑Hertogenbosch heeft zich als doel gesteld: Het inventariseren en bestuderen van de heraldiek en de banistiek (vlaggenkunde) in het algemeen en die binnen de huidige gemeente ‘s‑Hertogenbosch in het bijzonder. Dit betreft dan zowel de overheidsheraldiek als de heraldiek die verwant is aan de genealogie. Waar mogelijk en/of gewenst wordt verworven kennis onderling en/of naar buiten toe, persoonlijk en/of via publicaties, uitgedragen.

In de cursus wordt men gedurende vier lessen geïnformeerd over de basiskennis en de toepassing van de heraldiek, het wapen van ‘s‑Hertogenbosch, de wapens van de voormalige gemeenten binnen het huidige ‘s‑Hertogenbosch, de in monumentale gebouwen aanwezige wapens en die in de openbare ruimte. Een heraldische wandeling en een bezoek aan het Stadsarchief en het voormalig Rijksarchief (BHIC) completeren de heraldische introductie.

Docenten:
Geertje de Kort studeerde kunstgeschiedenis en archeologie en is afgestudeerd in Antieke Numismatiek (muntkunde). Vrijwilliger bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch.
Gert Beuving is chemicus en werkte in de farmaceutische industrie. Hij sinds 2011 actief lid van de Werkgroep Heraldiek van de Kring Vrienden
René Vroomen studeerde geschiedenis en aardrijkskunde, is in vele organisaties actief als heraldicus en ook heraldisch tekenaar.

Aanmelding GeslotenBekijk het rooster