Ga naar de inhoud

Geschiedenis van de Bossche goud- en zilversmeden

’s‑Hertogenbosch heeft een geschiedenis met goud- en zilversmeden die teruggaat naar 1235 toen Johannes Bomer in de stad werkte. De goudsmeden werkten samen met de Lombarden die lang in de stad aanwezig zijn geweest.

In 1445 werd het Bossche Gilde van Goudsmeden opgericht en dat Gilde speelde een belangrijke rol in het reguleren van het ambacht en de opleiding. Er waren belangrijke periodes voor de Goud- en Zilversmeden. Onder andere de tijd van Jeroen Bosch. Maar ook de periode vanaf het begin van de 20ste eeuw. Die eindigde met het sluiten van de fabrieken in de jaren ’80 van de vorige eeuw.

In de cursus komen aan bod: de opdrachtgevers, de gehaltekeuring door het Gilde, het opleiden van gezellen en tenslotte het hoogtepunt omstreeks 1900 tijdens de industriële revolutie en het economische belang van “ Arbeiders met den hooghen hoed”, zoals de goudsmeden bekend stonden in de stad.

Docent:
Meestergoudsmid René van Tol is onder meer oprichter van het Bossche Gilde van Goudsmeden en examinator op ‘de Vakschool’ in Schoonhoven.