Ga naar de inhoud

Hartenleed, geschiedenis van fort Crèvecoeur

Fort Crèvecoeur stond als verdedigingswerk nooit op zichzelf maar maakte onderdeel uit van grotere, soms provincie overschrijdende, militaire structuren.

In de Tachtigjarige Oorlog was Crèvecoeur een hoeksteen van de zuidelijke band van verdedigingswerken langs Maas en Waal. Degene, die het fort in zijn bezit had ook de veiligheid en kon de controle van de scheepvaart op de Maas waarborgen.

Tijdens het beleg van ‘s‑Hertogenbosch in 1629 was het acht maanden lang onderdeel van de circumvallatielinie rondom de stad.

Vanaf 1700 maakte het deel uit van het innovatieve systeem van inundatievlakken dat vrij­wel de gehele zuidoostgrens van het land besloeg: de langste aaneenschakeling van forten, vestingste­den en inundatiegebieden die Nederland ooit heeft gekend. De zuidrand werd het Zuiderfrontier ge­noemd en nu bekend onder de naam Zuiderwaterlinie.

Tegelijkertijd fungeerde het fort tot 1874 als steunpunt van de vesting ‘s‑Hertogenbosch, samen met de forten Isabella en St. Antonie.

In de presentatie nemen we de geschiedenis door van het fort vanaf het ontstaan tot het heden en staan stil bij de vele oorlogen van 1587 tot 1945.

De docent:
Jan van den Berg voorzitter van de werkgroep vestingwerken. Stads- en objectgids bij Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Mede docent vestingwerken en 1629 het beleg compleet bij Boschlogie.

Aanmelding VolBekijk het rooster