Ga naar de inhoud

Verdediging van ‘s-Hertogenbosch op de Vughtse heide

De drietorentjesgalg van ‘s-Hertogenbosch staat sinds 1493 op de Vughtse heide. Daar wordt in 1600 ook het laatste riddergevecht van Nederland uitgevochten waarin de Bosschenaar van Houwelingen (Lekkerbeetje) één van de uitdagende partijen is. In 1621 bouwt ‘s‑Hertogenbosch er Fort Isabella. In 1629 graven de troepen van Frederik Hendrik er kanalen, leggen er de heischans aan en de uitkijkposten de drie gezusters.

In 1846 kan ‘s‑Hertogenbosch zich verdedigen tegen een eventuele Franse inval via de Lunetten die men er aanlegt. Begin 20e eeuw legt men er schietbanen aan met kogelvangers. Ook ligt er een vliegveld en bouwt men er de Frederik Hendrik kazerne waar het korps motorrijders wordt gehuisvest.

In 1942 worden de Bredero kazerne en kamp Vught gebouwd. Nog later worden er Molukkers gehuisvest en begint men een opleidingscentrum voor nucleaire, biologische en chemische oorlogsvoering. Uiteindelijk kan men op de Vughtse heide zelfs een nagebouwd metrostation ontwaren.

Deze module bestaat uit twee lessen, een theorieles en een wandeling over de Vughtse heide.

Deze module wordt uitsluitend in het najaar gegeven.

Docent:
Rob de Vrind is bioloog en werkt als duurzaamheidscoördinator bij het Koning Willem I College. Hij is sterk geïnteresseerd in het Beleg van 1629.

Aanmelding GeslotenBekijk het rooster