Ga naar de inhoud

De lange jaren vijftig, ‘s-Hertogenbosch tussen 1947 en 1965
De jaren vijftig hebben een beetje een kneuterig imago. Toch vindt er in die naoorlogse jaren een geweldige ontwikkeling plaats op alle gebied. ‘s‑Hertogenbosch krabbelt snel overeind. De stad start activiteiten op het gebied van de wederopbouw, de stadsuitbreiding, de stadssanering, het verkeer en de industrialisatie.

Het ‘rijke Roomsche leven’ bloeit volop. Er worden nieuwe parochies gesticht met bijbehorend verenigingsleven en jeugdwerk. De jaarlijkse Bossche Revue wordt drukbezocht. In 1953 heet ‘s‑Hertogenbosch Muziekstad en gaat het Internationaal Vocalistenconcours van start. Toerisme en folklore worden gestimuleerd door de enthousiaste VVV-directeur Jan Bruens.

Halverwege de jaren zestig worden de burgers mondiger. Katholieken nemen hun eigen verantwoordelijkheid en ook de Bossche burgers pikken niet meer alles wat de overheden van plan zijn. Bezit van een televisie en eigen brommer of auto leidt tot een heel andere invulling van de vrije tijd. De lange jaren vijftig zijn voorbij.

Docent
Cees Slegers is cultuursocioloog. Hij publiceert/spreekt over cultuurgeschiedenis en schreef de teksten voor verschillende Bossche theaterstukken.

Aanmelding GeslotenBekijk het rooster