Ga naar de inhoud

De beroemdste inwoner van ’s-Hertogenbosch, Jheronimus Bosch (ca. 1450 – 1516), is de hoofdpersoon van dit onderdeel van Boschlogie II. De afgelopen jaren is de aandacht voor deze opmerkelijke, middeleeuwse en wereldberoemde schilder enorm gegroeid.

Afkomstig uit de schildersfamilie Van Aken, groeit de jonge Jheronimus op aan de Markt ( het pand ‘Sint Thoenis’, de huidige ‘Kleine Winst’). Geboren rond 1450 aan de Vughterstraat, verhuist hij al op jonge leeftijd naar de plaats in de stad die van grote invloed zal zijn op zijn werk; het marktplein. Nadat hij getrouwd is vestigt het koppel zich aan de overzijde van de Markt, in het pand ‘In den Salvatoer’ (het huidige ‘Invito’). 

Bosch leefde in een tijd waarin de stad ’s-Hertogenbosch groot en welvarend was (15.000 tot 20.000 inwoners). Dankzij ambachtslieden en handelaren was de stad rijk geworden. Onder hen waren opdrachtgevers van Bosch. Ook de geestelijkheid was van groot belang voor de ontwikkeling van de stad. Onder hen waren diverse opdrachtgevers van Jheronimus Bosch. Maar ook buiten de stad had Bosch belangrijke opdrachtgevers. Zo weten we dat Philips de Schone een Laatste Oordeel bij hem bestelde. Landvoogdes Margaretha van Parma zou een Temptatie van Antonius in haar bezit hebben. 

In 1486/1487 meldde Bosch zich aan als buitenlid bij de Lieve Vrouwe Broederschap   

 In de tijd van Jheronimus Bosch speelde het geloof een doorslaggevende rol in het dagelijkse leven. De tegenstelling tussen Goed en Kwaad, de hemel en de hel en de zeven hoofdzonden waren belangrijke thema’s.

Vele decennia al wordt onderzoek gedaan naar de werken van Jheronimus Bosch. Behalve technisch onderzoek, wordt nog altijd ook gezocht naar de ‘boodschap’ van Bosch.

Docent:
Dr. Eric De Bruyn is taalkundige, docent en auteur, groot kenner van het werk van Jheronimus Bosch en gepromoveerd op de beeldtaal van de kunstenaar.

Vervolg op Boschlogie 1, aanmelden niet mogelijk, alleen op uitnodiging Rooster voorjaar 2024 groep 1 Rooster voorjaar 2024 groep 2