Ga naar de inhoud

Tijdens deze module brengen we een bezoek aan de oude en nieuwe Sint-Jacobskerk in de Bossche binnenstad. Beide gebouwen vertellen het verhaal van 600 jaar kerkelijke geschiedenis van de stad. Van de oude Sint-Jacobskerk- nu het Groot Tuighuis- gaat de geschiedenis terug tot 1430.

Nu is het gebouw in gebruik als erfgoedcentrum van de afdeling Erfgoed van de gemeente ’s‑Hertogenbosch. Het kent een interessante historie als kerk, tuighuis, kazerne en museum. U wordt er rondgeleid, waarbij verteld wordt over de bouwhistorie en het huidige gebruik van het pand.

De nieuwe Sint-Jacobskerk is gebouwd tussen 1905 en 1907 naar ontwerp van de architecten Jan Stuyt en Jos Cuypers. Het was voor die tijd een vernieuwend ontwerp. Een koepelkerk met een originele symboliek en met interessante muurschilderingen. Tijdens een rondgang door de voormalige kerk, nu het Jheronimus Bosch Art Center, wordt u gewezen op de vele bezienswaardigheden van dit gebouw.

De docent:

Vervolg op Boschlogie 1, aanmelden niet mogelijk, alleen op uitnodiging Rooster voorjaar 2024 groep 1 Rooster voorjaar 2024 groep 2