Ga naar de inhoud

Dialect

Bosschenaren spreken nog altijd veelvuldig met elkaar in het Bossche dialect. In verschillende wijken leeft dit dialect volop. Daarnaast vormt het een essentieel onderdeel van de Bossche communicatie tijdens en rondom het jaarlijkse Oeteldonkse carnaval.

Het Bossche dialect neemt een geheel eigen plek in onder een grote variatie van Brabantse dialecten. De status ervan is officiëler geworden doordat de spelling en grammatica zijn vastgelegd. Niet alleen in het Bosch Woordenboek, maar ook door de praktische oefening ervan bij het jaarlijkse Grôôt Bosch Dictee.

In de les krijgt u een kort overzicht van de geschiedenis van het Bossche dialect. U hoort wat de regels van de Bossche spelling en grammatica zijn. Via geluidsopnames maakt u kennis met de kenmerkende klanken van het Bosch. U leert via enkele oefeningen hoe u dit dialect correct moet lezen, spreken en schrijven.

Docent:
Frank Finkers studeerde Nederlands. Hij verdiepte zich daarna in het Bossche dialect, waarin hij veel schrijft onder meer voor het Grôôt Bosch Dictee.

Vervolg op Boschlogie 1, aanmelden niet mogelijk, alleen op uitnodiging Rooster najaar 2024 groep 1 Rooster najaar 2024 groep 2