Carnaval in ‘s-Hertogenbosch, ook wel bekend als Oeteldonk, heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen toen in de stad al festiviteiten werden gehouden rond de vastentijd.
De docent verhaalt over de problemen voor de Bosschenaren die Carnaval wilden vieren onder de bezettingsperiode na 1629 en de wijze waarop het toch doorgang vond.
In de 19e eeuw begon het carnaval in ‘s-Hertogenbosch langzaam vorm te krijgen zoals we het nu kennen. In 1882 werd de eerste Oeteldonkse carnavalsvereniging opgericht, genaamd De Krukskes. Deze vereniging organiseerde optochten en feesten en introduceerde ook het gebruik van de kleuren rood-wit-geel, die nog steeds de kleuren van Oeteldonk zijn.
In de loop der jaren groeide het carnaval in ‘s-Hertogenbosch uit tot een groot volksfeest. In 1883 werd de eerste grote carnavalsoptocht gehouden, en in 1911 werd het bekende Oeteldonks volkslied voor het eerst gezongen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het carnaval in ‘s-Hertogenbosch verboden door de bezetter, maar na de bevrijding werd het feest weer in ere hersteld.
In de jaren ’60 en ’70 werd het carnaval in ‘s-Hertogenbosch steeds populairder en groeide het uit tot het grootste en bekendste carnavalsfeest van Noord-Brabant. Tegenwoordig trekt Oeteldonk jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, die genieten van de vele optochten, feesten en andere activiteiten die tijdens het carnaval worden georganiseerd. Ook de typische Oeteldonkse kleding, met de rood-wit-gele sjaal en de boerenkiel, is inmiddels een bekend fenomeen geworden.
De docent:
Rob van de Laar, oprichter van het Oeteldonks Gemintemuzejum, voorzitter van de Brabantse Carnavals Federatie, voormalig Minister President van de Oeteldonkse Club, schrijver van o.a. Carnaval!
Periode: elk voor- en najaar
Cursusprijs: € 250,00 (prijswijzigingen voorbehouden)
Syllabi worden aangeleverd via Wetransfer.
De algemene voorwaarden van Boschlogie zijn van toepassing.